Spring til indhold
Forside

Nyhed

VIP-valg til bestyrelsen: Mød Romeo V. Turcan

Lagt online: 21.11.2023

AAU bør forfølge internationale vækstmuligheder, sikre reel adskillelse af styring (governance) og ledelse (management) og have en tværfaglig PBL-model. Det mener professor Romeo V. Turcan, som stiller op til bestyrelsen.

Nyhed

VIP-valg til bestyrelsen: Mød Romeo V. Turcan

Lagt online: 21.11.2023

AAU bør forfølge internationale vækstmuligheder, sikre reel adskillelse af styring (governance) og ledelse (management) og have en tværfaglig PBL-model. Det mener professor Romeo V. Turcan, som stiller op til bestyrelsen.

Navn, titel og institut:

Romeo V. Turcan, professor ved AAU Business School.

Hvorfor stiller du op til bestyrelsen?

Jeg vil være i stand til at skabe en langvarig indvirkning på vores universitet gennem de visioner, indsigter, ideer og tilgange, som jeg har opnået gennem min erfaring i og uden for den akademiske verden. Disse vil jeg vil dele med bestyrelseskollegerne og med medlemmerne af AAU's ledelsesteam. I overensstemmelse med vores universitets vision og mission vil jeg passioneret repræsentere og beskytte medarbejdernes interesser.

Hvad er i dine øjne AAU’s største udfordringer?

Min valgkamp til universitetsbestyrelsen bygger på fire elementer, som er afgørende for vores universitets langsigtede, bæredygtige vækst. Disse er afledt af tre store bekymringer, problemer og udfordringer, som vi som universitet og ansatte står over for og vil stå over for, hvis de ikke løses tilstrækkeligt og rettidigt.

Disse store bekymringer, problemer og udfordringer er:

  • Danmark er for lille til at sikre bæredygtig vækst på vores universitet.
  • Vores universitet er for stort til at ignorere og vende det blinde øje til de fonde, der definerer organisationer i almindelighed og universiteter i særdeleshed.
  • Vores universitet er for unikt til at tillade dets DNA, dvs. PBL, forfalder og mister sin unikke appel over for vores hovedmålgruppe – nuværende og kommende studerende.

Og hvad er løsningen på dem?

- Danmark er for lille til at sikre bæredygtig vækst på vores universitet:

Vi skal proaktivt identificere og forfølge vækstmuligheder internationalt uden for de nationale grænser.

- Vores universitet er for stort til at ignorere og vende det blinde øje til de fonde, der definerer organisationer i almindelighed og universiteter i særdeleshed:

Vi er nødt til at sikre eksplicit og ægte opdeling og udøvelse af styring (governance) og ledelse (management).

Vi er nødt til at sikre eksplicit og ægte udøvelse af universitetets autonomi.

- Vores universitet er for unikt til at tillade dets DNA, dvs. PBL, at forfalde og miste sin unikke appel for vores hovedmålgruppe – nuværende og kommende studerende:

Vi skal have en virkelig tværfaglig PBL-model.

Hvorfor skal man stemme på dig til bestyrelsesvalget?

Jeg er engageret i de videregående uddannelsers mål og værdier, bakket op af min tidligere erfaring fra den private og offentlige sektor og af min tværfaglige baggrund inden for ingeniør- og samfundsvidenskab. Inden jeg startede min akademiske karriere, arbejdede jeg i en række stillinger, der involverede offentlig politisk indgriben i omstrukturering, rationalisering og modernisering af erhvervslivet og offentlige sektorer – såsom magt, olie, militær højteknologi, ledelsesrådgivning og videregående uddannelse. Jeg startede og ledede som administrerende direktør en afdeling af en international NGO.

Jeg medbringer således en bred erhvervserfaring, akademisk og fundraising-erfaring, som jeg vil bruge til at hjælpe med at forsvare universitetet mod eksterne og interne udfordringer. Samtidig vil jeg søge at identificere, skabe og forfølge vækst- og udviklingsmuligheder for at fremme vores universitets internationale anerkendelse og omdømme.

Siden 2012 har jeg været hovedansøger og koordinator for fire EU-finansierede projekter, inkl. Marie S. Curie ITN, med en samlet værdi af mere end 56 mio. kroner. Jeg har min kandidat og ph.d. fra University of Strathclyde i Glasgow, og mit første diplom som maskiningeniør fra Air Force Engineering Military Academy i Riga, Letland.

Hvad er dine mærkesager?

Fire mærkesager, jeg vil arbejde med som bestyrelsesmedlem, er:

  1. Bæredygtig vækst med fokus på indadgående internationalisering
  2. En autentisk øvelse, ansvarlighed og adskillelse af styring (governance) og ledelse (management)
  3. En autentisk universitetsautonomi med et særligt fokus på at balancere nysgerrighed eller efterforskerdrevet forskning (bottom up) og strategisk eller missionsdrevet forskning (top-down) forskning
  4. En nyskabende PBL-model på tværs af alle discipliner og områder, som balancerer forskningsbaseret undervisning og undervisningsbaseret forskning

Effektivt engagement fra det akademiske fællesskab og nøgleinteressenter i disse og andre universitetsanliggender vil være mit hovedmål. Jeg vil mødes og kommunikere med ansatte og andre nøgleinteressenter for at sikre, at jeg effektivt kan repræsentere deres synspunkter, og at de er opmærksomme på udviklingen.