Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Anders Bach
Poul Duedahl har altid interesseret sig for fortiden. I begyndelsen havde han en plan om at blive arkæolog, men som 13-årig var han med Nationalmuseet på udgravning og opdagede, hvor elendigt vejret er i Danmark. Det ændrede planerne.
”Jeg var gennemblødt syv dage i træk. Der besluttede jeg mig for at sidde inden døre og nærstudere dokumenter i stedet for. Og, nå ja, så er historien jo menneskehedens erfaring – her finder du svaret på langt det meste af det, du som menneske nogensinde får brug for at vide,” lyder det fra Poul Duedahl, professor i historie ved Institut for Politik og Samfund på AAU.
Universitetet fejrer i år 50-års jubilæum, og Poul Duedahl er en af de AAU-ansatte, som AAU Update har interviewet om sit forhold til og syn på AAU – samt ønsker for arbejdspladsens fremtid. Hvorfor endte de på AAU – og hvorfor er de her endnu? Serien bliver bragt på AAU Update hen over det nye semester.
Frihed og en indre skrivetrang
Ifølge Poul Duedahl var det held og tilfældighed, der gjorde, at han for 21 år siden fik arbejde på AAU. Han er født og opvokset i Fredericia og læste historie på Syddansk Universitet i Odense. Samme dag han forsvarede sit speciale, blev han tilbudt et job som arkivar på Odense Stadsarkiv.
”Der kunne jeg jo egentlig bare været blevet. Men jeg har en indre drift – en skrivetrang – som krævede bedre udfoldelsesmuligheder, så efter et par år søgte jeg videre. Men der var kun et enkelt ledigt ph.d.-stipendium i historie at opstøve i landet, og det var i Aalborg. Jeg søgte og fik det,” fortæller Poul Duedahl.
Aftalen med hustruen var, at parret kun skulle blive i Aalborg i de tre år, stipendiet løb. Men i løbet af de tre år fik de børn og karrieremuligheder. De blev glade for byen og for den nordjyske natur. Poul Duedahl har siden fået tilbudt attraktive jobs, men nåede i sidste ende frem til, at betalingen var at sige farvel til den udstrakte frihed, han har i Aalborg.
”Den vil jeg ikke bytte væk for en smuk titel eller en lækker embedsbolig. Det er forklaringen,” forklarer professoren.
Netop frihed og fleksibilitet er det, Poul Duedahl holder allermest af ved sit arbejde. Men graden af den veksler løbende.
”Chefer, der giver deres ansatte ro til at forske og formidle, og stoler på, at de er bedst til at forvalte deres egen tid, er dem, der har givet mig størst arbejdsglæde – og gjort mig mest produktiv – gennem årene. Detailstyring, derimod, har fanden skabt,” siger Poul Duedahl.
”Og så er der jo de studerende. Jeg elsker at undervise. Men de helt nye studerende, som kommer vrimlende i september med åbent sind, forventningens glæde og nysgerrighedens interesse holder jeg allermest af. Når du tænder en gnist i deres øjne, følger arbejdsglæden helt automatisk,” tilføjer han.