Spring til indhold
Forside

Nyhed

Nu skal forskerne med i missionerne

Lagt online: 09.01.2024

Institutmøder, workshops, et EU-møde, nye partner-boards, ’premiere på missionsfilmen’ og en helt ny mission. Foråret byder på afgørende milepæle i arbejdet med de fælles missioner, og det er nu, forskere og forskningen for alvor skal inddrages.

Nyhed

Nu skal forskerne med i missionerne

Lagt online: 09.01.2024

Institutmøder, workshops, et EU-møde, nye partner-boards, ’premiere på missionsfilmen’ og en helt ny mission. Foråret byder på afgørende milepæle i arbejdet med de fælles missioner, og det er nu, forskere og forskningen for alvor skal inddrages.

Af Morten Appel, AAU Kommunikation og Public Affairs

I 2023 kom fundamentet på plads for de fælles missioner; at skabe et bæredygtigt dansk energisystem og at øge trivslen blandt danske børn og unge.

- Nu er vi i gang. Processen er godkendt. Governance-strukturen er vedtaget. Det, vi skal i gang med nu, er på mange måder det vigtigste, fortæller Niels Bech Lukassen, der er afdelingschef for missionssekretariatet og mission officer på børne- og unge-missionen.

- Vi skal have sat gang i missionsprojekter og samarbejder. Det vil sige, at det er nu, forskere og ledelser skal inddrages og aktivt deltage i missionerne.

I vinteren og det tidlige forår besøger missionssekretariatet og missionsledelsen alle institutter, som er interesserede i at vide mere om missionen. Besøgene går ud på at fortælle om missionerne og at gå i dialog om samarbejde og ideer. Besøgene involverer institutledelserne, sektions- eller forskningsgruppeledere og forskere. Har man som institut endnu ikke aftalt besøg, er det ikke for sent.

- At være et missionsdrevet universitet giver anledning til mange store og små spørgsmål. Nogle spørgsmål kan vi hjælpe med at svare på, men mange spørgsmål skal vi hjælpe hinanden med at besvare. Der vil også være drøftelser om missionernes mål og faglige indhold samt processen. Det vil sige, hvordan man som institut og forsker bliver en del af missionen, siger Maria Appel Nissen, der er professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde og Mission Manager for børne- og unge-missionen.

Kom med ideer og sæt kryds i kalenderen

Hvordan man som forsker kan blive en del af missionerne, vil måske blive endnu mere tydeligt til marts og april, hvor der vil blive arrangeret workshops for de forskere på AAU, der kunne være interesserede i at arbejde inden for en af de to missioner. Workshop for Mission børn og unges trivsel finder sted den 14. marts 2024. For missionen for et bæredygtigt energisystem er der workshop den 8. april.

På de enkelte workshops vil der være keynote-oplæg om missionerne, og det vil være muligt at pitche ideer til missionsprojekter, få feedback samt dyrke og opdyrke samarbejde på tværs af universitetet.

- Formålet med de to workshops er at blive inspireret af hinanden og udvikle ideer til tværfaglige og tværsektorielle missionsprojekter. Så alle forskere, som har en interesse i enten energi- eller trivselsmissionen, er altså velkomne. Man skal ikke have indsendt ideer eller forslag i forvejen, men det vil være en mulighed. Lige meget hvad vil vi opfordre alle til at sætte kryds i kalenderen allerede nu, fortæller Niels Bech Lukassen.

I midten af maj vil der være deadline for forslag til missionsprojekter i børne- og unge-missionen, og til sommer forventes det, at de første missionsprojekter kan sættes i gang.

Jakob Stoustrup, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer og Mission Manager for missionen for et bæredygtigt energisystem, forventer, at der i løbet af 2024 bliver indsendt flere store eksterne ansøgninger til det første tema inden for energimissionen. Han regner med, at der bliver tale om store projekter med meget brede partnerskaber.

Film om AAU og missionerne

Som led i kommunikationsindsatsen for AAU som missionsdrevet universitet, er der produceret en film, der introducerer den missionsdrevne tilgang, og hvordan AAU arbejder med missionerne.

AAU Sammen om missioner

thumbnail

AAU Sammen om missioner

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet: Marketing

AAU Sammen om missioner

Et nyt web-univers dedikeret til missionerne lanceres i begyndelsen af 2024. Her vil det være muligt at se film om de enkelte missioner, søge mere information samt finde ekspertlister.

Eksisterende projekter

Missionsprojekter står på skuldrene af den viden og de tiltag, som allerede findes i eksisterende forsknings- og innovationsprojekter på universitetet. Gennem missionen og ikke mindst de tværsektorielle og tværvidenskabelige samarbejder, der etableres, kan forskning og innovation styrkes. Det gælder blandt andet CCUS-projektet ”Gate to green fuels”, som drives i et samarbejde med blandt andre Port of Aalborg og Aalborg Forsyning, der nu er blevet en del af energimissionen. CCUS står for Carbon Capture, Utilisation and Storage.

- Missionsprojektet ”Gate to green fuels” er en del det nordjyske erhvervsfyrtårn ”CO2Vision” og er kendetegnet ved at have en tværvidenskabelig tilgang, hvor der vil være behov for mange forskellige forskningsdiscipliner. Projektet skal også ligge til grund for ”Mission Innovation Lab”, der inviterer til missionsdrevne aktiviteter mellem forskere, studerende og virksomheder. Målet er at opnå tværfaglige og missionsdrevne uddannelser, siger Paw Mortensen, der er mission-officer i missionen for et bæredygtigt energisystem.

Hvis man som projektejer- eller projektleder har et eksisterende projekt eller en særlig ekspertise, som kan være vigtig for enten energi- eller trivselsmissionen, kan man kontakte missionsledelsen for en af de respektive missioner eller missionssekretariatet.

- I sekretariatet samler vi viden og bygger bro mellem projekter, forskere og eksterne partnere og derfor er det vigtigt for os at komme i dialog om alle aspekter og muligheder, siger Niels Bech Lukassen.

Eksterne partnere inddrages

Lige som institutledelser og medarbejdere på universitetet nu inviteres med i de fælles missioner, arbejdes der også på at etablere et eksternt mission partner board for hver mission. Inspireret af Horizon Europes partnerskabsmodel er intentionen, at der skal være en ligelig fordeling mellem forskning samt offentlig- og privat virksomhed.

De fem til syv eksterne partnere hentes fra centrale offentlige og private virksomheder og organisationer. I kraft af deres viden, ekspertise og indflydelse inden for den enkelte mission, inviteres de til at være med til at definere missionernes roadmaps og give input til den strategiske opfyldelse af missionens mål.

- Vi forventer at sende de første invitationer ud snarest, og vi håber på at kunne holde de første konstituerende møder i begyndelsen af 2024, fortæller Niels Bech Lukassen.

Jakob Stoustrup understreger, at de respektive partner boards får en central betydning. Ikke mindst i missionen for et bæredygtigt energisystem.

- De skal hjælpe os med at udmønte den nationale strategi for den grønne energitransformation, blandt andet ved at udpege temaer i de forskellige faser af missionen. Disse temaer vil danne ramme for møderne med institutterne og for det efterfølgende arbejde, siger han.

Et internationalt spor

EU-Kommissionen har siden 2018 arbejdet med missionsdrevne partnerskaber for at løse større udfordringer i samfundet. I den forbindelse tog kommissionen initiativ til at etablere fem missioner inden for forsknings- og innovationsprogrammet Horizon Europe.

For at give forskningen bedre vilkår i nuværende og kommende EU-missioner har missionssekretariatet i samarbejde med Danmarks Innovationsfond arrangeret et rundbordsmøde i Bruxelles 7. marts 2024 hvor blandt andre rektor Per Michael Johansen, professor David Budtz Pedersen samt lederne af henholdsvis energimissionen og trivselsmissionen, professor Jakob Stoustrup og professor Maria Appel Nissen og EU’s generaldirektør for forskning og innovation, Marc Lemaitre, deltager.

- AAU har som vision at blive internationalt anerkendt som et missionsorienteret universitet og Innovationsfonden har med succes etableret fire Inno-Missioner, der skal levere løsninger på konkrete samfundsudfordringer på kort og lang sigt.  På mødet i Bruxelles skal vi derfor drøfte den missionsdrevne tilgang, og hvordan de danske erfaringer og ambitioner med missionerne kan bidrage til EU-Kommissionens videre arbejde med at udvikle EU-Missionerne, fortæller Jakob Stoustrup.

En helt ny mission

Parallelt med driften af energi- og trivselsmissionen er der er nedsat en arbejdsgruppe, der fra januar skal begynde at tegne skitsen til en sundhedsmission. Efter planen skal den godkendes i bestyrelsen i juni 2024.

Arbejdsgruppens medlemmer er:

Professor Ninna Meier fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, professor Thomas Ploug fra Institut for Kommunikation og Psykologi, professor og viceinstitutleder for forskning ved Institut for Materialer og Produktion, John Rasmussen, lektor Anders Olsen fra Institut for Kemi og Biovidenskab, professor MSO Thomas Dyhre Nielsen fra Institut for Datalogi, professor og centerleder ved Dansk Center For Sundhedsinformatik (DACHI), Christian Nøhr og professor Johannes Struijk fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi. Forperson for arbejdsgruppen er professor Michael S. Rathleff, som er forskningsgruppeleder for Musculoskeletal Health and Implementation og tilknyttet Center for Almen Medicin.

Missionsteamet for Børn og Unges Trivsel. Fra venstre er det professor Sine Agergaard, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, professor og Mission Manager Maria Appel Nissen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, seniorforsker Sidse Grangaard, Institut for Byggeri, By og Miljø samt Mission Officer Niels Bech Lukassen, sekretariatsleder for missionssekretariatet. Professor Stefania Serafin, Institut for Arkitektur og Medieteknologi er også en del af Mission Management. Foto: NoWonder

Missionsteamet for energimissionen. Fra venstre er det professor Poul Houman Andersen Mission Management, AAU Business School; professor og Mission Manager Jakob Stoustrup, Institut for Elektroniske Systemer; Mission Officer Paw Mortensen, Missionssekretariatet; udviklingskonsulent Prisca Ohler, Missionssekretariatet; lektor Anders Horsbøl, Mission Management, Institut for Kommunikation og Psykologi; Lektor Amjad Anvari-Moghaddam, Mission Management, Institut for Energi og kommunikationsansvarlig Nelly Sander, AAU Kommunikation og Public Affairs. Foto: Studio 03

KONTAKTPERSONER FOR MISSIONERNE

Mission for børn og unges trivsel:

Maria Appel Nissen, professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, telefon 9940 7292, mail: maan@socsci.aau.dk

Niels Bech Lukassen, PhD, mission officer og afdelingschef for Missionssekretariatet, telefon 6196 7436, mail: nielsbl@adm.aau.dk

Mission for et bæredygtigt energisystem:

Jakob Stoustrup, professor ved Institut for Elektroniske Systemer, telefon 9940 8749, mail: jakob@es.aau.dk

Paw Mortensen, chefkonsulent og mission officer, telefon 9940 2008, mail: pvm@adm.aau.dk