Spring til indhold
Forside

Nyhed

Mød de fem AAU-stu­de­rende, der ænd­rede den viden­skabe­lige verden med deres bache­lor­projekt

Lagt online: 09.04.2024

Det udløste en strøm af omtale og interesse hos flere medier, da fem studerende fra Aalborg Universitet tidligere i år fik deres bachelorprojekt publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature. Få et indblik i de studerendes tanker om hele forløbet og grundlaget for deres bemærkelsesværdige resultater.

Nyhed

Mød de fem AAU-stu­de­rende, der ænd­rede den viden­skabe­lige verden med deres bache­lor­projekt

Lagt online: 09.04.2024

Det udløste en strøm af omtale og interesse hos flere medier, da fem studerende fra Aalborg Universitet tidligere i år fik deres bachelorprojekt publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature. Få et indblik i de studerendes tanker om hele forløbet og grundlaget for deres bemærkelsesværdige resultater.

Af Thomas Møller Christensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Fotos: Ida Marie Jensen

Da fem fysikstuderende på Aalborg Universitet (AAU) afleverede deres bachelorprojekt i juni 2023, var de godt klar over, at de havde leveret et solidt stykke arbejde. Men at det ville blive udgivet i Nature, et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter, bringe dem på forsiden af videnskab.dk og resultere i et foredrag for Folkeuniversitet, gik langt ud over deres forestillinger.

De seneste måneder har derfor været 'fuldstændig surrealistiske’ for Claudia Larsen, Hans Christian Gjedsig Larsen, Casper Christian Pedersen, Peter Nørgaard Thomsen og Jonatan Tøffner-Clausen. Deres bachelorprojekt udfordrer eksisterende teorier om neutronstjerner, og efter at have forsvaret projektet til et solidt 12-tal, skrev de den videnskabelige artikel, som Nature udgav i januar i år.

De studerende peger selv på en kombination af dybdegående faglig viden og problemorienteret projektarbejde i grupper, som AAU er kendt for, som væsentlige faktorer for deres succes. Noget deres vejleder på projektet bakker dem op i:

"Jeg var vant til at vejlede studerende enkeltvis og var - indrømmet – måske lidt skeptisk over for AAU-modellen med gruppearbejde, inden jeg kom hertil. Alle mine bekymringer blev heldigvis gjort til skamme. Nu forstår jeg bedre, at AAU gang på gang bliver kåret som Europas bedste Engineering University," fortalte Thomas Tauris, professor i astrofysik på AAU og medforfatter på Nature-artiklen, i forbindelse med udgivelsen tidligere i år.

Læs med herunder, hvor de fem studerende svarer på, hvordan de har oplevet den store interesse for deres projekt og hvorfor problemorienteret projektarbejde i grupper fungerer så godt for dem.

Hvordan har det været at opleve den store interesse for jeres projekt?

Casper: "Det har været meget overvældende. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle interviewes om mit bachelorprojekt på P4. Det er på den ene side fuldstændig surrealistisk, men på den anden side også utrolig fedt at have fået de her oplevelser, der har fulgt med."

Hans: "Det har også været en mærkelig oplevelse at gå fra at være i en lille lomme af specialiserede mennesker, der forstår vores projekt, til pludselig at blive bombarderet med spørgsmål fra alle mulige sider. Det har krævet lidt tilvænning, men det er også spændende at prøve at formidle vores viden til et bredere publikum."

Hvordan tror I resultatet var blevet, hvis I havde siddet med opgaven hver for sig?

Jonatan: "Resultatet var slet ikke blevet det samme, hvis vi havde siddet med opgaven hver for sig. Jeg tror, at vores forskellige styrker gør, at vi når mere i dybden med materialet, og det betyder bare, at det færdige resultat bliver meget bedre."

Peter: "Ja præcis. Og så giver det meget at kunne sparre med hinanden. Hvis jeg er i tvivl om noget, kan jeg altid spørge om hjælp hos de andre i gruppen i stedet for at bruge lang tid på at prøve at løse det selv. Det har helt klart elimineret en masse usikkerheder."

Hans: "Men jeg synes også, vi har lært at bruge hinanden effektivt. I starten kunne det føles som et nederlag at bede om hjælp, men vi lærte hurtigt, at det er mere effektivt at spørge de andre i gruppen end at forsøge at løse det selv."

Så er sparring med hinanden den vigtigste fordel ved gruppearbejde?

Claudia: "Sparring er vigtigt for resultatet, men det fungerer også godt for os, fordi vi har lært at håndtere feedback på en god måde. Vi ved, at det ikke er rettet mod personen, men mod projektet som helhed. Det er en arbejdsform, man skal lære, men det er en uvurderlig færdighed at have. Derudover er det også en stor tilfredsstillelse at se det færdige produkt og vide, at vi har skabt det sammen. Vi kunne ikke have lavet det alene hver især."

Er der nogle erfaringer, som I tager med videre i jeres uddannelser og karrierer?

Peter: "Jeg tror, der er rigtig meget, vi kan bruge. Vi er f.eks. blevet gode til at strukturere vores tid og prioritere opgaver. I starten var vores tilgang meget uorganiseret, men nu ved vi godt, at vi er nødt til at følge en plan for at få et godt resultat."

Hans: "Ja, nemlig. Overgangen fra gymnasiet, hvor du hele tiden får at vide, hvad du skal lave, til et mere selvstændigt læringsmiljø på universitetet, kan godt være udfordrende. I et gruppearbejde skal man i fællesskab definere og fordele arbejdsopgaver, og det kræver kommunikation og koordinering. Det er vigtige kompetencer både nu og i fremtidige situationer."

Jonatan: "Jeg tror bare helt fundamentalt, at vi har lært at samarbejde og at arbejde som en gruppe. Det indebærer fælles ansvar, kommunikation og konflikthåndtering. Det vidste vi måske godt i forvejen, men PBL og gruppearbejde har givet os en dybere forståelse og praktisk erfaring med det."

Casper: "Ja, vi har virkelig lært at arbejde som en samlet gruppe. Vi ved, hvad vi hver især kan bidrage med til projektet, og hvordan vi kan bruge hinandens styrker til at nå et fælles mål, i stedet for, at det bliver en kamp om, hvem der kan lave tingene først."

Hans: "Noget, som jeg også tror er en stor gave, er, at vi har øvet os i den her parallelle problemløsning. Vi står ikke alle sammen og sparker til det samme dæk. Vi arbejder sideløbende med det samme problem fra forskellige vinkler, og det er en god erfaring at tage med videre, for sådan fungerer det også på arbejdsmarkedet."

Claudia: "Ja, gruppearbejde er jo en naturlig del af et arbejde. Så det er fedt at få sat ord på det og blive valideret i, at man er god til det. Selvom man måske intuitivt bruger elementer af PBL i sit arbejde, er det en god øvelse at få det formaliseret, så vi bliver mere bevidste om processen."

Tidsskriftet Nature

Nature er et ugentligt, internationalt tidsskrift, der udgiver den fornemmeste peer-reviewed forskning inden for alle videnskabelige og teknologiske områder på basis af forskningens originalitet, vigtighed, tværvidenskabelighed, tidløshed, tilgængelighed, elegance og overraskende indsigter. Nature leverer også hurtige, autoritative, indsigtsfulde og bemærkelsesværdige nyheder og fortolkninger af aktuelle og kommende trends, der kan påvirke videnskaberne, videnskabsfolkene og den brede offentlighed.