Spring til indhold
Forside

Nyhed

HPC i AAU’s forskning: dørene er åbne for det store potentiale

Lagt online: 05.04.2023

AAU's Casper Steinmann. Foto: Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, ITS

Universitetets forskere, forskningsgruppeledere, prodekaner for forskning samt institutledere var fredag d. 10. marts på foranledning af DeiC og CLAAUDIA samlet til præsentation af HPC (High Performance Computing) og aktuelle AAU-cases for at få indblik i de services, der tilbydes, og hvordan de skaber værdi i forskningen.

Nyhed

HPC i AAU’s forskning: dørene er åbne for det store potentiale

Lagt online: 05.04.2023

AAU's Casper Steinmann. Foto: Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, ITS

Universitetets forskere, forskningsgruppeledere, prodekaner for forskning samt institutledere var fredag d. 10. marts på foranledning af DeiC og CLAAUDIA samlet til præsentation af HPC (High Performance Computing) og aktuelle AAU-cases for at få indblik i de services, der tilbydes, og hvordan de skaber værdi i forskningen.

Tekst: Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, ITS Foto: Josefine Linn Poulsen, ITS og Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, ITS

 

AAU’s egen IT-forskningsstøtteenhed CLAAUDIA havde i samarbejde med DeiC (Danish e-infrastructure Coorperation) oprettet eventet, som dels havde til formål at sikre bedre kendskab til de aktuelle services, der tilbydes AAU’s forskere via DeiC, dels at give kontekstnære eksempler på, hvordan HPC gør en forskel i forskningen.

DeiC tilbyder alle forskere på AAU en lang række af services, som er resultatet af et nationalt samarbejde imellem de danske universiteter og DeiC. Direktør Gitte Kudsk, DeiC, var første oplægsholder, og havde i sin præsentation fokus på at klarlægge de forskellige services, der tilbydes AAU’s forskere samt hvordan, AAU-forskere kan få andel i de attraktive HPC-ressourcer. Alle de danske universiteter har mulighed for at søge om HPC-ressourcerne, men det er første gang denne type event med tydeligt fokus på HPC alene, ser dagens lys på et universitet. Gitte Kudsk fortæller:

- Ambitionen med DeiC er at give forskerne adgang til HPC-ressourcer, der giver langt større muligheder for eksempelvis opskalering, hastighed og præcision i forskningen, som ikke ville have samme kaliber eller impact med fraværet af HPC. Derfor er det også en stor glæde at være inviteret til at stå her i dag og være med til at gøre de muligheder mere tilgængelige for AAU’s forskere gennem information, dialog og ved hjælp af de rigtig gode eksempler præsenteret af de to AAU-forskere. AAU’s initiativ i dag med dette arrangement er for mig et rigtig godt eksempel på, hvordan et universitets forskere kan oplyses, engageres og understøttes til værdifuld brug af HPC - et initiativ, som vi meget gerne deltager i, udtaler DeiC-direktør Gitte Kudsk.

AAU-cases og CLAAUDIA

De to AAU-cases, som Gitte Kudsk nævner, finder deres udspring hos hhv. lektor Casper Steinmann, Institut for Kemi og Biovidenskab, samt lektor Rolf Lyneborg Lund, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde. Begge har søgt og fået tildelt ressourcer gennem DeiC og gav i deres oplæg på fornem vis indblik i, hvordan HPC udgør et vigtigt element i forskningen. Hos Casper Steinmann er HPC en afgørende faktor i replikation af laboratorieforsøg, og hos Rolf Lyneborg er HPC værdifuld til analyse af satellitfotos af byers beboelseskvarterer verden over.

De to meget inspirerende oplæg med AAU-cases blev fulgt op af et afsluttende oplæg ved lektor Thomas Arildsen fra CLAAUDIA. Som sløjfen på de foregående oplæg havde Thomas’ præsentation til formål at give helt konkret information om, hvordan CLAAUDIA kan hjælpe AAU’s forskere med fx afdækning af, hvilke ressourcer der matcher den pågældende forskning bedst, og i forlængelse heraf hjælpe med selve ansøgningen til ressourcer. Thomas fortæller:

- Vi kan se i seneste ansøgningsrunde hos DeiC, at for de ansøgninger, vi er med inde over, der lykkes det faktisk for hovedparten at få en bevilling til HPC-ressourcer til AAU’s forskere. CLAAUDIA er sat i verden for at hjælpe og understøtte, og med fire nye data stewards og et samlet servicekatalog på trapperne, har vi kapacitet og kompetencer til at hjælpe endnu flere AAU-forskere til værdien af HPC, hvor det giver mening i deres forskning. Det starter med, at de kender mulighederne og ved, at vi findes og er her for at hjælpe – som eventet her er med til at sætte fokus på, forklarer Thomas Arildsen fra CLAAUDIA.

Eventet blev rundet af med gode spørgsmål fra de godt 60 fremmødte deltagere og stor tak til alle oplægsholdere og øvrige involverede, hvorefter den gode dialog kunne fortsætte under eventets netværksdel over en let frokost. CLAAUDIA har i kølvandet på arrangementet fået meget positive tilbagemeldinger fra de fremmødte og ikke mindst henvendelser, der konkret drejer sig om HPC-mulighederne for AAU-forskere. Professor Kåre Lehmann Nielsen fra Institut for Kemi og Biovidenskab, der også i kraft af rollen som styregruppeformand er en del af ledelsen i CLAAUDIA, glæder sig over de takter, som dette event afspejler:

- Et event som DeiCs besøg på AAU, hvor CLAAUDIA, DeiC og vores egne AAU-forskere viser værdien af HPC for forskningen, er med til at åbne dørene for det store potentiale i HPC i AAU-forskning i fremtiden, slutter Kåre Lehmann Nielsen.

Yderligere information og præsentationer fra arrangementet

For information, støtte og vejledning i HPC-mulighederne for AAU’s forskere kontakt endelig CLAAUDIA på claaudia@aau.dk

Se services, ansøgningsfrister mv. hos DeiC (Danish e-infrastructure Cooperation på: https://www.deic.dk/da

Se DeiC-direktør Gitte Kudsks præsentation fra arrangementet

Læs mere om Casper Steinmanns forskning

Se Casper Steinmanns præsentation fra arrangementet

Læs mere om Rolf Lyneborg Lunds forskning

Se Rolf Lyneborg Lunds præsentation fra arrangementet

Se Thomas Arildsens præsentation fra arrangementet