Spring til indhold
Forside

Nyhed

De 5 forskerteams inden for kunstig intelligens er valgt

Lagt online: 09.04.2025

AAU har sat navne på de nye AI:X Labs og de 10 lab directors, som skal fremme forskningen i AI og bidrage med bæredygtige løsninger på de store samfundsmæssige udfordringer.

Nyhed

De 5 forskerteams inden for kunstig intelligens er valgt

Lagt online: 09.04.2025

AAU har sat navne på de nye AI:X Labs og de 10 lab directors, som skal fremme forskningen i AI og bidrage med bæredygtige løsninger på de store samfundsmæssige udfordringer.

Af Susanne Clement Justesen, AAU Kommunikation og Public Affairs.
Grafik: Cecilie Karoline Kalbakk Elgaard.

Kunstig intelligens (AI) kommer til at forme fremtidens samfund med nye muligheder og dilemmaer. Derfor ønsker AAU at gå forrest med en stærk forskningsindsats inden for AI, hvor forskellige fagligheder spiller sammen og skaber ny viden. Med etableringen af de fem AI:X Labs er et stort skridt i den retning taget. 

Forskningsområderne bliver: 

  1. AI:DEFENCE – Et sikrere samfund gennem intelligent AI og sprogdrevet cybersikkerhed. Lab directors er professor Johannes Bjerva og tenure track adjunkt Qiongxiu (‘Jane’) Li
  2. AI:MIND – Bedre mental sundhed hos unge gennem samtalebaseret kunstig intelligens. Lab directors er adjunkt Majse Lind og professor Niels van Berkel.
  3. AI:EcoNet – Forudsigelse af arters interaktioner i en foranderlig verden med kunstig intelligens. Lab directors er lektor Michael Ørsted og adjunkt Abdulkadir Celikkanat.
  4. AI:Xpertise – Integration af kunstig intelligens i ekspertarbejde. Lab directors er lektor Andreas Møgelmose og lektor Kasper Trolle Elmholt
  5. AI:Cybernetics – Effektivt menneske-robot-samarbejde gennem kunstig intelligens. Lab directors er lektor Jakob Lund Dideriksen og lektor Dimitris Chrysostomou

Krydsfeltet mellem fagligheder

De fem AI:X Labs skal udvikle nye AI-talenter, styrke den tværfaglige forskning og opbygge et stærkt internationalt ry. Målet er både at skabe fremskridt i forskningen og gøre en positiv forskel i samfundet.

”Vi tror på, at de bedste løsninger opstår i krydsfeltet mellem fagligheder. AI:X Labs samler forskere på tværs af discipliner for at skabe noget større end summen af de enkelte dele, siger dekan Thomas Bak, TECH. 

Stærke forskningsprofiler inden for AI

Hvert forskerteam ledes af to lab directors med stærke profiler inden for AI-forskningen. Professor Johannes Bjerva, Institut for Datalogi, der sammen med adjunkt Qiongxiu Li er lab directors for AI:DEFENCE, finder det motiverende, at AAU investerer i banebrydende grundforskning inden for kunstig intelligens. 

”Jeg ser deltagelsen i AI:DEFENCE som en mulighed for virkelig at sætte fart i en helt ny forskningsretning. For et halvt års tid siden identificerede vi en hidtil overset niche i krydsfeltet mellem Natural Language Processing (NLP) og cybersikkerhed, og det har allerede båret frugt med nye publikationer og samarbejder. Med AI:DEFENCE får vi nu mulighed for at opbygge et unikt og internationalt førende forskningsmiljø, fortæller han.

Ifølge Johannes Bjerva bliver store sprogmodeller (LLMer) ofte implementeret uden tanke for sikkerheden. Det sker samtidig med, at cyberkriminelle bruger sprogmodellerne til at opskalere og automatisere angreb. Det lægger et stort pres på sikkerhedssystemer, også internt i EU. Han håber, at AI:DEFENCE kan bidrage til et mere sikkert og robust digitalt samfund ved bl.a. at udvikle et open source-værktøj, der kan identificere avancerede AI-genererede trusler, som deepfakes, inden de når kritisk infrastruktur.

Et fedt match

Adjunkt Majse Lind, Institut for Kommunikation og Psykologi, er sammen med professor Niels van Berkel lab directors for AI:Mind. Hun ser AI som et potentielt interessant instrument at føje til sit eget forskningsunivers, som har med identitet, unge og psykopatologi at gøre. 

”Globalt har vi en stor udfordring, da flere og flere unge mistrives og udvikler psykisk sygdom. AI kan være et vigtigt bidrag ind i tidlig opsporing af præmarkører for psykopatologi og som et redskab til at træne sundhedspersonalet mere fokuseret. Det bliver også virkelig spændende at samarbejde med Niels van Berkel, som ved meget om metoden. På den måde er det bare et fedt match, fortæller hun. 

Majse Lind tror og håber på, at AI:MIND kommer til at give et bedre indblik i, hvorvidt AI kan bruges til at indfange vigtige markører for psykopatologi. Hun håber også, at lab’et vil give svar på, hvordan man kan anvende AI-teknologi til at vejlede og træne sundhedspersonale i at spotte og interagere hensigtsmæssigt i forbindelse med de tidlige tegn på psykopatologi.

Talentudvikling

En central del af AI satsningen er ansættelsen af 20 nye ph.d.-studerende i august 2025. Deres deltagelse i projektet skal understrege vigtigheden af at støtte de unge talenter og forskere, som bliver fremtidens ledere og innovatører. 

”Vi investerer i unge talenter, fordi vi ved, at de kommer til at rykke AI til næste niveau. Med 20 nye ph.d.-stillinger sikrer vi, at talentudvikling og nytænkning kommer til at gå hånd i hånd”, udtaler Thomas Bak, som er direktionsansvarlig for AI:X Labs-projektet.