Spring til indhold
Forside

Nyhed

André Rogaczewski: AAU’s styrker skal stå tydeligere

Lagt online: 17.09.2024

Hytteturene og sene nattetimer med gruppearbejde lige op til deadline er noget af det, André Rogaczewski husker bedst fra sin studietid på AAU. I dag er han bestyrelsesformand samme sted, og ligesom dengang mener han, at AAU’s helt store styrker er teamwork og samarbejdet med erhvervslivet. Det har givet AAU en unik position og resultater, som vi bør blive bedre til at fortælle omverdenen om, mener han.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Inna Stelmakh. Grafik: Søren Emil Søe Degn

Der blev tændt en gnist i André Rogaczewski som barn. Det var dengang i 80’erne, hvor han for første gang rørte ved en computer og tilbragte fritiden i spillehallen på Nytorv i Aalborg. Interessen for computere og teknologi voksede kun, som årene gik.

”Jeg indså, at datalogi for mig var ligesom en pensel for en kunstner. Ved at røre ved en computer og bygge mine egne spil fandt jeg ud af, at der faktisk ikke var noget, jeg ikke kunne bygge. Jeg tænkte, at det måtte være noget, som fremtiden ville få brug for. Og det må man jo sige, at jeg fik ret i,” siger André Rogaczewski, der i dag er administrerende direktør i Netcompany – en af landets største it-virksomheder, som han selv var med til at grundlægge i 1999. Seks år efter han dimitterede fra Aalborg Universitet (AAU).

AAU fejrer i år 50-års jubilæum, og i den forbindelse har AAU Update talt med André Rogaczewski om sit forhold til universitetet og ønsker for fremtiden. Udover at være alumne er han nemlig også bestyrelsesformand for AAU.

Samarbejde og tilknytningen til erhvervslivet tiltrak Rogaczewski

Arbejdet i teams og samarbejdet med virksomheder om udviklingen af reelle it-systemer. Det var tiltrækningskraften for André Rogaczewski, som i 1987 begyndte sine studier på det, der dengang hed Aalborg Universitetscenter.

”Jeg kom hurtigt i berøring med erhvervslivet, og det lå i uddannelsen, at vi skulle arbejde sammen, bygge noget og lave projekter omkring det. Jeg har aldrig fortrudt mit valg. Uddannelsen har givet mig en rigtig god indsigt i, hvordan man bygger ting, jeg har lært at arbejde sammen med andre mennesker, og jeg har fået nogle venner for livet,” fortæller André Rogaczewski.

Ad mindernes allé

I dag er der to typer af minder fra studietiden, som står særligt klare for ham. Det ene er spændingen og febrilskheden op til en deadline, hvor han sammen med studiekammeraterne i de sene nattetimer arbejder på at gøre et projekt færdigt. Det andet er det sociale liv, som også fyldte meget for André Rogaczewski.

”Vi havde noget, der hed F-klubben. Vi tog på hytteture, mødtes privat og havde vores egen fredagsbar. Selvom vi var fra forskellige årgange, så havde vi et stærkt socialt rammeværk omkring os. Det gjorde, at vi – egentlig stadig den dag i dag – har et tæt, tæt sammenhold,” fortæller André Rogaczewski.

Mens han dykker ned i fortællingerne fra gamle dage, dukker flere og flere minder op.

”Vil du høre et sjovt minde?” spørger bestyrelsesformanden og fordyber sig straks i fortællingen om dengang, hvor han som studerende var til en forelæsning med en gæsteprofessor fra USA.

”Han sagde til os, at der lige nu var 100.000 mennesker i hele verden som havde noget, der hed en IP-adresse. Han forklarede os, hvad det var, og at vi alle sammen – hvis udviklingen fortsatte – ville få mindst én IP-adresse inden for tre-fire år. Det er det, der svarer til en internetadgang, og jeg kan huske, at vi bagefter kiggede på hinanden og tænkte, at han ikke var rigtig klog,” fortæller bestyrelsesformanden med et smil om munden.

AAU har formået at holde fast i intimiteten og i det, at man som studerende er en del af et fællesskab.

André Rogaczewski, bestyrelsesformand

Det vigtigste er menneskene, der skabes

André Rogaczewski er optaget af udvikling, og han understreger, at al den udvikling, vi har oplevet gennem tiden, har været drevet af viden. Og af unge mennesker, som har prøvet kræfter med den viden, de har tillært sig – blandt andet på universitetet.

”Derfor har det været en mærkesag for mig. Og jeg elsker jo det, som AAU har gjort for Aalborg – og Danmark for den sags skyld,” siger bestyrelsesformanden med henvisning til den værdi, som universitetet har tilført regionen i form af vidensproduktion og arbejdspladser.

”Den dag, hvor jeg bliver rigtig gammel, så vil det allervigtigste være de mennesker, der er skabt. Ikke produkterne eller de enkelte services. Derfor er jeg rigtig stolt af at sidde i bestyrelsen for Nordjyllands vigtigste videnscenter. Det ser jeg som et kæmpe privilegium,” tilføjer han.

En personlig julehilsen

Når man spørger, hvordan AAU har udviklet sig over de seneste 50 år, nævner flere ansatte, at ledelsen er rykket længere væk. Den tidligere rektor, Sven Caspersen, gik rundt på campus og ønskede glædelig jul. Det har den nuværende rektor, Per Michael Johansen, svært ved at nå med universitetets 3.700 ansatte.

Til det svarer André Rogaczewski, at man altid kan være sentimental.

”Tro mig, hvis universitetet var forblevet lige så småt og jovialt som dengang, så havde det jo ikke været her den dag i dag. Der ligger mange muligheder i at blive større. Vi er fremme på beatet og er med til at skabe forskning og viden, som hele verden kan få gavn af. Det skal vi være stolte af,” siger bestyrelsesformanden.

Han mener også, at det er en hel naturlig udvikling.

”Er der nogle ting, der kan lide lidt under succes? Ja, men hvad er alternativet? Ingen succes. Stilstand. Nej, I know where I want to be,” konstaterer han.

Alumnernes tætte forhold til AAU

André Rogaczewski har som administrerende direktør i Netcompany været med til at ansætte mange it-talenter gennem tiden. Mange af dem kommer fra AAU, og de taler altid varmt om deres uddannelsesinstitution. Hans oplevelse er, at kandidaterne fra de øvrige danske universiteter ikke nødvendigvis har den samme nære tilknytning til deres gamle universitet.

”Jeg synes, at AAU har formået at holde fast i intimiteten og i det, at man som studerende er en del af et fællesskab. På trods af universitetets vækst og succes. Det er faktisk noget, vi går op i på AAU – og dét i højere grad end de øvrige universiteter,” mener André Rogaczewski.

Bestyrelsesformanden håber, at AAU også i fremtiden har en afgørende rolle i forhold til den velstandsskabelse, der er i både Danmark og verdenen omkring os.

”Jeg håber, at vi bliver ved med at være et omdrejningspunkt for, hvordan man stadig kan have et godt liv og skabe det økonomiske fundament for det gode samfund, vi lever i, ved hjælp af teknologi, innovation og forskning,” siger han.

Evigtgyldige styrkepositioner

AAU har i André Rogaczewskis øjne flere styrkepositioner, som han håber, at universitetet også vil være kendt for om 25 og 50 år. Styrkepositioner, som er evigtgyldige og dermed også vigtige i fremtiden.

 ”Vi udvikler kompetencer til hele Danmark. Vi kombinerer det naturvidenskabelige og tekniske med de samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser. Vi uddanner hele, empatiske og resultatorienterede mennesker, som formår at arbejde tværdisciplinært – uden at gå på kompromis med et højt fagligt niveau,” siger han.

Derudover mener André Rogaczewski, at AAU er det universitet i Danmark, som har det tætteste bånd til erhvervslivet, fordi studerende og forskere arbejder projektorienteret og hele tiden leder efter nye problemer og missioner at bidrage med løsninger til.

Nordjysk beskedenhed kan være en udfordring

Bestyrelsesformanden mener, at både universitetet og Aalborg som by ville have godt af at ryste den nordjyske beskedenhed lidt af sig.

”Ydmyghed er en god dyd kombineret med professionalisme, men vi er nødt til også at kunne fortælle mere direkte om alt det, vi er gode til på AAU. For vi kan faktisk mere, end folk tror,” siger han og fortsætter:

”Vi er blandt verdens bedste på ingeniørområdet og står i det hele taget utrolig stærkt på flere forskellige forskningsområder. Det skal vi huske at fortælle omverdenen, så vi kan tiltrække endnu flere unge til vores uddannelser og skabe endnu flere samarbejder med erhvervslivet,” tilføjer han.

Tema: AAU 50 år

Aalborg Universitet har i år 50-års jubilæum, og AAU Update har talt med en række ansatte om deres syn på og forhold til universitetet.

Artikelserien bliver bragt hen over efteråret.

Relaterede nyheder