Spring til indhold
Forside

Nyhed

80 vise kvinder og mænd samlet til energimissionens første workshop

Lagt online: 21.05.2024

De fleste AAU-institutter var repræsenteret til energimissionens workshop den 13. maj. Her zoomede deltagerne ind på en række videnskabelige områder, hvor AAU-ansatte og -studerende i samarbejde med det omgivende samfund kan bidrage til den fælles mission om at sikre et bæredygtigt dansk energisystem inden 2045.

Nyhed

80 vise kvinder og mænd samlet til energimissionens første workshop

Lagt online: 21.05.2024

De fleste AAU-institutter var repræsenteret til energimissionens workshop den 13. maj. Her zoomede deltagerne ind på en række videnskabelige områder, hvor AAU-ansatte og -studerende i samarbejde med det omgivende samfund kan bidrage til den fælles mission om at sikre et bæredygtigt dansk energisystem inden 2045.

Af Nelly Sander, AAU Kommunikation og Public Affairs

Energien var på mere end én måde i højsædet, da en lang række AAU-forskere var samlet i AAU Innovate til årets første workshop for energimissionen.

Foruden en række inspirerende oplæg blev kræfterne samlet på tværs af fagområder, institutter og forskningsgrupper i såkaldte breakout-sessions, hvor deltagerne havde meldt sig ind på to ud af fem mulige emner, der var defineret med inspiration fra rækken af institutbesøg – og naturligvis med udgangspunkt i missionens tre delmål (se faktaboks).

Samskabelse af nye missionsprojekter

Lokalerne, hvor de omkring 80 fremmødte i grupper udvekslede viden, emmede af både energi og kreativitet. Arbejdsformen var samskabelse – eller co-creation, om man vil − og deltagerne skulle drøfte og give deres bud på en såkaldt roadmap, med start i 2024 og slut i 2045, som havde fokus på de forandringer, der skal ske i Danmark frem mod 2045, hvor vi skal i mål med missionen.

Indledningen på de uddelte roadmap-skabeloner havde følgende ordlyd, som skulle animere deltagerne til at byde ind med deres respektive videnskabelige områder:

2045: Forestil jer dette scenarie. Danmark er blevet 100 procent CO2-neutralt, og vores energisystem er mere cirkulært end nogensinde før. Det modstandsdygtige og borgerinddragende systemdesign har fjernet behovet for udenlandsk import af energi. Lokal planlægning har øget effektiviteten af vores energiinfrastruktur, og som samfund har vi taget de nødvendige skridt for at sikre et modstandsdygtigt, selvforsynende og miljøvenligt energisystem.

Mange interessante og vigtige input

Mission manager, professor Jakob Stoustrup er mere end tilfreds med forløbet på selve dagen samt de resultater, der foreligger i form af ti udfyldte roadmaps.

"Det var en fantastisk god oplevelse at mærke den positive stemning og vilje til at gøre en forskel. Nu kommer de næste skridt, hvor vi i mission management skal dykke ned i det indleverede materiale og derigennem få udarbejdet mere specifikke overskrifter, som der kan arbejdes videre med," siger Jakob Stoustrup.

Når overskrifterne er på plads, indkalder missionssekretariatet til nye workshops i efteråret, hvor arbejdet i sagens natur bliver endnu mere fokuseret. Her er målet at arbejde frem mod en række konkrete missionsprojekter, der kan få rådgivning både generelt og helt specifikt til funding. Alle er velkomne til at byde ind og være med.

Kom med

Det er vigtigt for Jakob Stoustrup at understrege, at det ikke er en lukket fest.

"Der er stadig åbent for flere forskere, både på de idéer, der kommer i spil i forlængelse af den første workshop, og i forhold til helt nye idéer. Bare tag fat i mig eller i missionssekretariatet," siger han.

Voxpop fra workshoppen

Lill Rastad Bjørst
Lektor, Institut for Kultur og Læring

Jacob Brix
Professor, AAU Business School

John Stouby Persson
Lektor, Institut for Datalogi

Hvad har du fået ud af dagen i dag?


Lill:
Jeg har lært en masse om andre AAU-kollegaers forskningsinteresser og diskuteret lidt bredere omkring borgerinddragelse / citizen engagement. Det har været spændende og udfordrende. Og så har jeg selvfølgelig lært lidt mere om, hvad energimissionen har ambitioner om.

Jacob: Kort fortalt har jeg fundet ud af, at der er en meget god energi i rummet ved at møde folk, jeg ikke normalt møder – altså se disciplinerne og få de her ahaoplevelser. Hvor man ligesom finder ud af, at nå ja, sådan kan man også tænke om problemstillingen – at det ikke kun bliver fra mit perspektiv, som er organisation, strategi og ledelse, men også TECH-delen, lovgivningsdelen osv. Altså det er komplekst. Og så er det jo godt, at vi er mange, der kan belyse kompleksiteten. Det giver en god energi, og der har været god stemning.

John: At vi har mange forskellige perspektiver og jeg tror, at det at få dem alle sammen til at mødes, hvor vi nogle gange taler om de samme ting, men med forskellige ord, det tager noget tid, så jeg tror også at en anden gang altså det at lægge de her roadmaps, altså det skal vi have mere tid til, fordi vi skal finde nogle milepæle, hvor vi skal udtrykke det med mange forskellige ord, som passer til de forskellige fagligheder.

Kan du se dig selv i et energimissionsprojekt?


Lill:
Jeg har været med til at lave forarbejdet til energimissionen og i Green Societies er det en del af vores arbejde, at vi skal samarbejde med energimissionen, så det må jeg svare ja til. Vi er lige startet, og der er mange ting, som jeg tænker der kunne være anderledes, hvis man gerne vil have mere SSH med i energimissionen. Det håber jeg, at vi kan fortsætte samtalerne om.

Jacob: Ja, hundrede procent. Jeg er jo gået frivilligt herover, og jeg har glædet mig til at komme herover, så det må man sige.

John: Ja, bestemt. Jeg synes, at sektorkoblingområdet det er rigtig vigtigt og interessant.

Fakta

Et borgerinddragende, modstands- og bæredygtigt energisystem inden 2045. Emner til de afholdte breakout-sessions:

  1. Cirkularitet i energi: “Hvordan udvikler vi et nyt, cirkulært energisystem?”
  2. Innovativ og effektiv borgerinddragelse: “Hvordan får vi effektivt engageret borgerne i innovative samskabelsesprocesser for et nyt energisystem?”
  3. Digitaliseret sektor-kobling og dannelse af energimarkeder: "Hvordan bruger vi digitalisering til effektiv sektorkobling, og hvordan skaber vi nye energimarkeder for at støtte en sådan transformation? Hvordan sikrer vi robustheden af et sådant system?"
  4. Politisk handling for at opnå energiomstilling: "Hvordan udvikler vi handlingsrettede politikker med henblik på at opnå et nyt bæredygtigt energisystem?"
  5. Det elektrificerede samfund - et fremtidigt samfund baseret på grøn elektricitet, grønne brændstoffer og bioenergi: "Hvad er de vigtigste elementer, og hvad er barriererne for et fremtidigt energisystem, som primært er baseret på elektricitet?"